Hydrolaty

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Kosmetyki naturalne

Z nazwą hydrolaty z pewnością każdy użytkownik internetu płci damskiej, spotkał się chociaż raz. Modne ostatnio kosmetyki organiczne i naturalne wylansowały wiele terminów, sprawiając, że ludzie baczniej przyglądają się składowi wybieranych prze siebie kosmetyków.

Hydrolaty nazywane są wodami destylowanymi lub wodami kwiatowymi. Nie należy mylić jednak pojęcia hydrolatów z powszechnie znanymi wodami kwiatowymi, które uzyskiwane są poprzez dodanie do wody olejków zapachowych.

Naturalne hydrolaty to produkt oboczny procesu destylacji roślin z parą wodną. Hydrolaty można dzisiaj zakupić w wielu miejsca w sieci i robić swoje własne mieszanki kosmetyczne. Jeśli ktoś ma w sobie żyłkę chemika i lubi zabawy z ukręcaniem swoich mazideł, z pewnością będzie zaspokojony.

Czytaj dalej…

Róża stulistna

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Róża stulistna jest rodzajem krzewu, który pochodzi z okolic Kaukazu i Iranu. Krzew róży stulistnej osiąga wysokość do 3 metrów.

Liście róży stulistnej mają pierzastą strukturę, są ząbkowate i lekko wydłużone.

Kwiat róży stulistnej przybiera barwę różową, ma intensywny zapach i z powodu ciężkości opada ku dołowi. Owoce róży stulistnej są jednonasienne i przypominają wyglądem owoce głogu.

Dzisiaj róża stulistna uprawiana jest głównie we Francji, gdzie wykorzystuje się ją do produkcji perfum i wód o zapachu róży. Do produkcji kosmetyków wykorzystuje się głównie płatki róży stulistnej. Ich zbiór następuje w miesiącach letnich, podczas suchych pór roku. Następnie płatki róży są suszone  i poddawane dalszej obróbce.

Czytaj dalej…

Maseczki kosmetyczne

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Kosmetyki naturalne

Maseczki kosmetyczne to dodatkowy sposób dbania o zachowanie urody na dłużej. Najczęściej używane przez panie są maseczki do pielęgnacji twarzy, szyi i dekoltu. Te bowiem części ciała zdradzają od razu nasz wiek.

Przy wyborze maseczki kierujemy się głównie rodzajem cery i co za tym idzie potrzebami naszej skóry, które są różne na różnym etapie naszego życia.

Moda na upiększające maseczki kosmetyczne znana jest kobietom już od dawna. Dzisiaj ten sposób dbania o siebie jest jednym z podstawowych zabiegów kosmetycznych. Omówieniem poszczególnych rodzajów maseczek zajmiemy się w kolejnych artykułach. Dziś tylko wspomnę, że do najbardziej popularnych należą maseczki ściągające, odżywcze oraz  maseczki nawilżające.

Czytaj dalej…

Babka lancetowata

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Babka lancetowata jest rośliną wieloletnią o dość krótkim kłączu. Z niego wyrastają owłosione i długie liście o lancetowatym kształcie. Z rozety liściowej wyrastają na długiej gałązce kwiaty o zielono-białej barwie, zakończone kłoskiem w kształcie cylindra.

Okres kwitnienia babki lancetowatej przypada od maja do września.

Owoc babki to torebka w kształcie jaja o dość sporych nasionach. Babka lancetowata rośnie głównie w Europie, ale można jej uświadczyć również w Azji, czy Ameryce. Babka lancetowata lubi lasy liściaste, rowy, łąki i pola. Można ją spotkać też w ogrodach i polach, jako popularny chwat. Tam występuje najczęściej.

Babka lancetowata zawiera cenne śluzy oraz garbniki.

Czytaj dalej…

Tuberoza

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Tuberoza jest rośliną wieloletnią o wysokości do 50 cm. Tuberoza ma kremowo różowe kwiaty z sześcioma płatkami, które wyrastają z rurki o lejkowatym kształcie. Kwiaty tuberozy znane są z silnego i bardzo charakterystycznego zapachu. Liście tuberozy są długie, zielone i łodygowe.

Tuberoza pochodzi z Meksyku. Tam właśnie ta roślina pokrywa nagie i suche zbocza ziemi.

Tuberozę uprawia się również na południu Europy i w Afryce. Tam uprawia się ją na przestrzeni otwartej. Natomiast w chłodnym klimacie tuberoza występuje często w postaci rośliny szklarniowej.

Czytaj dalej…

Kakaowiec

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Kakaowiec to tropikalne i wiecznie zielone drzewo, które osiąga nawet do 8 metrów wysokości. Liście kakaowca są podługowate, ale owalne, przy czym końcówka ulega zwężeniu. Ich długość całkowita potrafi wynieść do 20 cm. Liście przybierają kolor ciemnozielone lub czerwono-brązowy.

Kakowiec, w okresie kwitnięcia może się poszczycić biało różowym kwiatami.

Owoc kakaowca ma postać pomarańczowo zielonej jagody o długości nawet 30 cm. To właśnie owa jagoda, czyli owoc kakaowca to najcenniejszy składnik rośliny. Zawarte tam są nasiona, które nazywamy ziarnem kakaowym. Kakaowiec występuje liczne w gorącej Ameryce Południowej oraz w tropikach. Drzewa kakakowe uprawiane są głównie na przeznaczonych do tego celu plantacjach.

Czytaj dalej…

zioła i rośliny kosmetyczne | herbaria.info.pl | mój herbariusz