Dziurawiec zwyczajny

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Dziurawiec to roślina silnie rozgałęziona, głównie na samym szczycie. Ma barwę zieloną i wzniesiony pęd, osiągający koło 60 cm wysokości. Liście dziurawca są długie i owalne, wypełnione lotnymi olejkami. Kwiat dziurawca osiąga średnicę około 20 mm i złotożółtą barwę. Kwiaty te występują na przełomie mają i września.

Dziurawiec rośnie przede wszystkim w Europie i na wchodzie Ameryki Północnej i Afryce. Lubi on nasłonecznione zbocza, pastwiska i łąki. Przy zbieraniu wykorzystuje się wierzchołki kwitnących roślin, ścina się je na długości około 20 cm i suszy. Dziurawiec zwyczajny ma zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce.

Czytaj dalej…

Fiołek wonny

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Fiołek wonny to niska roślinka z gatunku bylin. Osiąga ona 15 cm wysokości i ma grube kłącze o cienkich korzennych rozłogach. Liście fiołka w kształcie przypominają serce, są lekko owłosione mają pofałdowane brzegi.

Na przełomie marca i kwietnia fiołek kwitnie i pojawiają się na nim kwiaty o fioletowej barwie.

Maj z kolei jest miesiącem kiedy pojawiają się kwiaty płodne, a potem owoce w kulistych i owłosionych torebkach z nasionkami. Fiołek pochodzi z rejonów śródziemnomorskich  i Japonii. W Europie występuje głównie w ogrodach, trawnikach oraz lasach.

Czytaj dalej…

Substancje aktywne – druga grupa

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Kosmetyki naturalne

Balsamy i olejkiDrugą grupę substancji czynnych w roślinach, których używa się między innymi w przemyśle kosmetycznym stanowią produkty zwane wtórnymi przemiany materii.

Do tych produktów należą glikozydy, olejki lotne i żywice, balsamy oraz garbniki.

Jest wiele tysięcy substancji chemicznych należących do wspomnianej grupy. Ja opiszę te, które są najistotniejsze dla przemysłu kosmetycznego. Glikozydy są substancjami organicznymi pochodzenia roślinnego, składające się z cukrowców. W kosmetyce największe znaczenie mają saponiny. Pienią się one bardzo obficie dzięki czemu stosuje się je jako dodatek do kąpieli.

Czytaj dalej…

zioła i rośliny kosmetyczne | herbaria.info.pl | mój herbariusz