Świetlik łąkowy
Autorem wpisu jest: Nata / Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne
Świetlik to roślina jednoroczna, częściowo pasożytnicza o rozgałęzionych korzeniach, którymi to przysysa się do korzeni innych roślin, czerpiąc z nich wszelakie składniki pokarmowe. Pęd tej rośliny jest dość rozgałęziony oraz miękki.
Liście świetlika są mocno ząbkowane, pozbawione ogonków.
Kwiat świetlika jest biały albo jasnofioletowy, z żółtą plamą na dole. Kwiaty są zebrane w kłosy, siejące czasem 1 cm długości. Świetlik łąkowy rośnie w Europie. Bardzo lubi on wilgoć i mokre tereny – łąki, pastwiska, trawy. Świetlik zbiera się wówczas, gdy kwitnie, po czym należy to ziele w całości ususzyć, w temperaturze do 40 stopni.
Świetlik łąkowy posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, w tym też celu najczęściej jest wykorzystywany w kosmetyce oraz przemyśle farmaceutycznym. Już medycyna ludowa uczyła, że świetlik jest doskonałym remedium na infekcje oczu i polecała okłady z tego ziela na powieki. Nic więc dziwnego, że i dzisiaj świetlik jest częstym składnikiem preparatów pielęgnacyjnych, jak kremy pod oczy, czy jeszcze lżejsze żele do oczu.
Okolice oczu i zmęczone oczy bardzo lubią tą roślinę, bo działa na nie przeciwzapalnie, a jednocześnie delikatnie, jak na kosmetyki naturalne przystało. Długie godziny przed komputerem, które powoduję podkrążone oczy i worki po oczami – świetlik jest dobrym sposobem na tego typu dolegliwości. Świetlik ma też zastosowanie w produkcji preparatów innego rodzaju, które mają za zadanie leczyć skazy na ciele albo miejscowo ściągnąć skórę.
Tagi dla tego wpisu: kosmetyki, Kosmetyki naturalne, kremy pod oczy, podkrążone oczy, świetlik łąkowy, worki pod oczami, zmęczone oczy