Paczula
Autorem wpisu jest: Nata / Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne
Paczula to tropikalny i wieczni zielony krzew, który potrafi osiągnąć do 120 metrów wysokości. Liście paczuli umocowane są na długich ogonkach, są ząbkowane i dość szerokie.
Roślina rozmnaża się wegetatywnie, nasiona są tutaj rzadkością.
Kwiaty paczuli są białe albo jasno fioletowe. Paczula rośnie przede wszystkim na Filipinach oraz w Indiach. Często można też spotkać ten krzew w Brazylii i na Seszelach. Zapach liści paczuli przypomina trochę piżmo lub też drzewo sandałowe.
To zasługa olejku lotnego zawartego w roślinie. Ten olejek paczulowy otrzymuje się ze sfermentowanych liści, które wcześniej się suszy.
Olejek paczuli wykorzystuje się głównie w przemyśle perfumeryjnym.
Świece zapachowe, naturalne mydła do ciała, perfumy, czy też inne zapachowe kosmetyki do pielęgnacji ciała zwierają w swym składzie pachnącą paczule. Wszelakie kadzidła zapachowe, perfumy, czy tez inne specyfiki indyjskie bazują często na olejku z paczuli.
Dzisiaj olejek ten jest bardzo często zastępowany poprzez syntetyczne zapachy, których sposób pozyskiwania jest znacznie tańszy. Olejek z paczuli przydatny jest w domu, bowiem jego zapach odstrasza insekty takie jak mole. Zawieszki do szaf, czy woreczki zapachowe często bazują na tym uniwersalnym składniku.
Tagi dla tego wpisu: naturalne mydła do ciała, olejek paczuli, paczula, świece zapachowe