Orzech włoski
Autorem wpisu jest: Nata / Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne
Drzewo orzecha włoskiego potrafi osiągać nawet 45 m wysokości. Liście orzecha są duże, pierzaste i posiadają bardzo specyficzny i przyjemny dla człowieka zapach. Kwiaty męskie oraz żeńskie wyrastają na tym samym drzewie. Z tą jednak różnicą, że męskie w gęstych wielokwiatowych kotkach, zaś żeńskie na końcach pędów.
Owoc orzecha włoskiego to kulisty, nieco podłużny pestkowiec. Pokryty on jest mięsistą łupiną w kolorze zielonym. Wewnątrz zaś znajduje się druga, bardzo twarda łupina, która zawiera nasienie, czyli jadalną część orzecha. Orzech wywodzi się z bałkańskich lasów, sięgających nawet wschodniej Azji. Uprawia się go w całej strefie umiarkowanej. Jest to więc roślina bardzo popularna na świecie. Przemysł kosmetyczny korzysta głównie z pierwszej zielonej łupiny orzecha włoskiego oraz z jego liści.
Liście i łupiny mają właściwości barwiące. To z powodu juglonu, która to substancja farbująca uzyskiwana jest ze zgniecionych liści i łupin orzecha włoskiego. Barwiące właściwości juglonu wykorzystuje się w produkcji kosmetyków, takich jak kremy brązujące, czy samoopalacze. Juglon zawierają też szampony koloryzujące oraz olejki do opalania.
Kosmetyki brązujące korzystają jak widać z dobrodziejstw zwykłego orzecha. Często można spotkać zmieloną łupinę orzecha włoskiego w takich produktach kosmetycznych jak peelingi albo maseczki oczyszczające cerę. Są to jak najbardziej kosmetyki naturalne. Garbniki, które zwiera orzech włoski wykorzystywane są także w celach leczniczych, na przykład przy zapaleniu jelit, a także jako środek przeciwko wysypkom.
Najbardziej cenny jest jednak oleisty środek orzecha, czyli jadalna jego część. Orzechy włoskie to doskonałe źródło witamin z grupy B potasu oraz cynku. Jeśli chce się mieć gładka cera warto włączyć orzechy do swej diety.
Tagi dla tego wpisu: gładka cera, kosmetyki brązujące, maseczki oczyszczające, orzech włoski, peelingi