Oliwka europejska
Autorem wpisu jest: Nata / Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne
Oliwka jest subtropikalnym i wiecznie zielonym drzewem, które potrafi sięgnąć 12 metrów wysokości. Charakteryzuje się ono pniem o guzowatym kształcie. Liście oliwki są raczej wąskie, o barwie szarozielonej, kwiaty zaś są koloru białego, niewielkie. Owoc oliwki jest podłużny i oliwkowozielony lub też czarny, z twardą i podłużną pestką w środku. Oliwka europejska jest rośliną popularną w regionie śródziemnomorskim. Często uprawiana głównie w subtropikach.
Drzewka oliwkowe najczęściej spotkamy na plantacjach przystosowanych do uprawy tej rośliny. Owoce z tego drzewa są jadalne i bardzo lubiane w każdym regionie świata. Oliwki zielone i czarne, czyli niedojrzałe i dojrzałe znajdują swoich amatorów. Dojrzałe już oliwki strząsa się z drzewa, na którym rosły, a następnie zbiera i wyciska z nich oliwę w różnej temperaturze.
Jak wiemy najbardziej wartościowa jest oliwka tłoczona na zimno, czyli z pierwszego tłoczenia. Oliwa z oliwek jest surowcem niezwykle cenionym w kuchni. Oliwka z oliwek jest też jednym z głównych surowców wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym.
Oliwa z oliwek jest podobnie, jak olej migdałowy wykorzystywana do pielęgnacji cery z problemami.
Cera wrażliwa, cera sucha oraz cera pozbawiona jędrności lubi oliwę z oliwek. Robi się z niej kosmetyki naturalne, jak kremy tłuste, które odżywiają skórę przesuszoną, głównie w okresie jesienno zimowym. Szampony do włosów bez blasku albo odżywki do włosów suchych często mają w swym składzie oliwę z oliwek. Natłuszczająco- nawilżające płyny do kąpieli oraz odżywcze żele pod prysznic także kochają ten składnik. W przemyśle farmaceutycznym oliwka także znajduje zastosowanie. Jest ona powszechnie używanym środkiem dla leków, które rozpuszczają się tylko w oleju.
Tagi dla tego wpisu: cera sucha, cera wrażliwa, drzewka oliwkowe, kosmetyki, Kosmetyki naturalne, odżywki do włosów suchych, oliwka z oliwek, owoc oliwki, szampony do włosów