Lippia trójlistna

Autorem wpisu jest: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Lippia trójlistna, czyli cukrownica lub miłowonka trójlistna jest krzewem, które potrafi osiągnąć wysokość 3 m. Cechą charakterystyczną rośliny są długie i chropowate gałęzie.

Liście cukrownicy są długie i dość gładkie. Gdy rozgnieciemy liść cukrownicy w dłoni wówczas poczujemy świeży zapach cytryny.

Liście lippii trójlistnej zawierają olejek werwenowy, który wydziela tą przyjemną woń. Lippia trójlistna kwitnie w okresie lata i jesieni, czyli dwa razy do roku. Kwiaty cukrownicy są dość małe o białym zabarwieniu. Występują w postaci długich wiechów pokrytych małym meszkiem.

Cukrownica, czyli lipia trójlistna występuje głównie w Chile i Argentynie. Roślinę można też spotkać we Francji, we Włoszech i ZSRR. W tych ostatnich krajach uprawia się ją wyłącznie dla celów kosmetycznych. Dokładnie zaś chodzi o cenny, lotny olejek zawarty w liściach cukrownicy.

To właśnie on, olejek werwenowy wykorzystywany jest do celów kosmetycznych.

Jest to bardzo drogi składnik, bowiem  ciężko go dostać. Dlatego też by wykorzystać w pełni roślinę zbiera się całą naziemną części lipii trójlistnej. Olejek werwenowy zawarty w lipii ma jak wspomniałam już świeży, cytrynowy zapach.

Nic dziwnego, że stosuje się go do produkcji takich kosmetyków, jak oleje do włosów, balsamy naturalne, mleczka do ciała i oczywiście perfumy. Olejek werwenowy ze względu na swą cenę często jest zastępowany znacznie tańszym zamiennikiem, jakim jest olejek lemongrasowy.

Tagi dla tego wpisu: , , , ,

Dodaj swój komentarz