Len zwyczajny
Autorem wpisu jest: Nata / Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne
Len jest rośliną jedno lub dwuroczną. Każdy z nas z pewnością widział tą roślinę choć raz w życiu. Len sięga do 150 cm wysokości, ma korzeń w kształcie pala i bogato ulistniony pęd, który rozgałęzia się bogato ku górze. Liście lnu są wąskie, osiągając do 30 cm długości.
Kwiat lnu ma niebieski, bardzo przyjemny dla oka kolor i długi szypułki.
Kwiaty są pięciopłatkowe, bywa, iż mają kolor różowy czy też biały. Kwiat lnu pojawia się w miesiącach typowo letnich, czyli w czerwcu oraz lipcu. Owoc lnu ma kształt kulistej torebki z lśniącymi żółtymi, brązowymi, czy też czerwonymi nasionami. Tyle, jeśli chodzi o wygląd tego popularnego zioła. Len zwyczajny pochodzi najprawdopodobniej z Azji. Rośnie on dobrze zarówno w rejonach chłodnych, jak i ciepłych oraz na wszystkich wysokościach.
Len uprawi się więc w zasadzie w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jeśli idzie o uprawę lnu, to cenne dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego są dwie odmiany lnu: len włóknisty oraz len oleisty. Obecnie uzyskano nawet odmianę lnu, która daje zarówno włókno, jak i dobroczynny olej z nasion.
W kosmetyce wykorzystuje się raczej nasiona lnu.
Kosmetyki do włosów znanej i cenionej firmy Alfaparf mają w swym składzie wyciąg z dobroczynnego lnu, który działa odżywczo na włosy. Szczególnie kochają olej z lnu włosy suche oraz sucha skóra całego ciała.
Nasiona lnu mają w swym składzie do 40 % oleju bogatego w cenne kwasy tłuszczowe nienasycone.
Zawierają też inne cenne śluzy, a nawet cyjanowodór, występujący tylko w nasionach lnu zmielonych. Olej z lnu ma zastosowanie nie tylko w odżywczych szamponach, czy odżywkach do włosów. Olej lniany zawiera cenną witaminę F, która korzystnie wpływa na stan skóry z problemami. Dlatego preparaty przeciw zapaleniom skóry zawierają w swym składzie dobroczynny len.
Tagi dla tego wpisu: Alfaparf, kosmetyki, kosmetyki do włosów, kwiat lnu, len, nasiona lnu, owoc lnu, włosy suche