Kakaowiec

Autorem wpisu jest: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Kakaowiec to tropikalne i wiecznie zielone drzewo, które osiąga nawet do 8 metrów wysokości. Liście kakaowca są podługowate, ale owalne, przy czym końcówka ulega zwężeniu. Ich długość całkowita potrafi wynieść do 20 cm. Liście przybierają kolor ciemnozielone lub czerwono-brązowy.

Kakowiec, w okresie kwitnięcia może się poszczycić biało różowym kwiatami.

Owoc kakaowca ma postać pomarańczowo zielonej jagody o długości nawet 30 cm. To właśnie owa jagoda, czyli owoc kakaowca to najcenniejszy składnik rośliny. Zawarte tam są nasiona, które nazywamy ziarnem kakaowym. Kakaowiec występuje liczne w gorącej Ameryce Południowej oraz w tropikach. Drzewa kakakowe uprawiane są głównie na przeznaczonych do tego celu plantacjach.

Zbiera się, gdy przyjdzie na to pora, cenne ziarno kakowe, które wyciska się na gorąco uzyskując cenny tłuszcz, czyli masło kakaowe. Nasiona odtłuszczone są mielone i rozcierane. Tak oto otrzymujemy lubiany napój, czyli kakao. Masło kakaowe zawiera w swym składzie przede wszystkim glicerydy cennych kwasów, jak kwas linolenowy, czy oleinowy. W ziarnach kakowca możemy też uświadczyć trochę kofeiny i składniki o działaniu moczopędnym. Masło kakaowe to cenny składnik dla przemysłu kosmetycznego.

Wrażliwa cera bardzo lubi ten cenny surowiec, bowiem masło kakaowe jako jeden z niewielu, jest tłuszczem neutralnym, który nie podrażnia skóry. Kremy nawilżające bardzo często bazują na ziarnach kakaowych. Podobnie, jak szampony odżywcze, czy profesjonalne odżywki do włosów. Kosmetyki naturalne, które potrzebują tłustej bazy oparte są na ziarnach kakaowych. Tak właśnie powstają cienie do powiek, czy też dobre szminki do ust. Kakao ma zastosowanie w przemyśle cukierniczym. Wykorzystuje go też przemysł farmaceutyczny do wyrobu globulek i czopków z lekarstwami w środku.

Tagi dla tego wpisu: , , ,

Dodaj swój komentarz