Kakaowiec

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Kakaowiec to tropikalne i wiecznie zielone drzewo, które osiąga nawet do 8 metrów wysokości. Liście kakaowca są podługowate, ale owalne, przy czym końcówka ulega zwężeniu. Ich długość całkowita potrafi wynieść do 20 cm. Liście przybierają kolor ciemnozielone lub czerwono-brązowy.

Kakowiec, w okresie kwitnięcia może się poszczycić biało różowym kwiatami.

Owoc kakaowca ma postać pomarańczowo zielonej jagody o długości nawet 30 cm. To właśnie owa jagoda, czyli owoc kakaowca to najcenniejszy składnik rośliny. Zawarte tam są nasiona, które nazywamy ziarnem kakaowym. Kakaowiec występuje liczne w gorącej Ameryce Południowej oraz w tropikach. Drzewa kakakowe uprawiane są głównie na przeznaczonych do tego celu plantacjach.

Czytaj dalej…

Paczula

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Paczula to tropikalny i wieczni zielony krzew, który potrafi osiągnąć do 120 metrów wysokości. Liście paczuli umocowane są na długich ogonkach, są ząbkowane i dość szerokie.

Roślina rozmnaża się wegetatywnie, nasiona są tutaj rzadkością.

Kwiaty paczuli są białe albo jasno fioletowe. Paczula rośnie przede wszystkim na Filipinach oraz w Indiach. Często można też spotkać ten krzew w Brazylii i na Seszelach. Zapach liści paczuli przypomina trochę piżmo lub też drzewo sandałowe.

Czytaj dalej…

Orzech włoski

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Drzewo orzecha włoskiego potrafi osiągać nawet 45 m wysokości. Liście orzecha są duże, pierzaste i posiadają bardzo specyficzny i przyjemny dla człowieka zapach. Kwiaty męskie oraz żeńskie wyrastają na tym samym drzewie. Z tą jednak różnicą, że męskie w gęstych wielokwiatowych kotkach, zaś żeńskie na końcach pędów.

Owoc orzecha włoskiego to kulisty, nieco podłużny pestkowiec. Pokryty on jest mięsistą łupiną w kolorze zielonym. Wewnątrz zaś znajduje się druga, bardzo twarda łupina, która zawiera nasienie, czyli jadalną część orzecha. Orzech wywodzi się  z bałkańskich lasów, sięgających nawet wschodniej Azji. Uprawia się go w całej strefie umiarkowanej. Jest to więc roślina bardzo popularna na świecie. Przemysł kosmetyczny korzysta głównie z pierwszej zielonej łupiny orzecha włoskiego oraz z jego liści.

Czytaj dalej…

Dziurawiec zwyczajny

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Dziurawiec to roślina silnie rozgałęziona, głównie na samym szczycie. Ma barwę zieloną i wzniesiony pęd, osiągający koło 60 cm wysokości. Liście dziurawca są długie i owalne, wypełnione lotnymi olejkami. Kwiat dziurawca osiąga średnicę około 20 mm i złotożółtą barwę. Kwiaty te występują na przełomie mają i września.

Dziurawiec rośnie przede wszystkim w Europie i na wchodzie Ameryki Północnej i Afryce. Lubi on nasłonecznione zbocza, pastwiska i łąki. Przy zbieraniu wykorzystuje się wierzchołki kwitnących roślin, ścina się je na długości około 20 cm i suszy. Dziurawiec zwyczajny ma zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce.

Czytaj dalej…

Chmiel zwyczajny

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Chmiel zwyczajny ma postać pnącza o rozgałęzionej strukturze i dużej ilości korzeni. Pęd chmielu potrafi osiągać długość nawet 6 metrów. Jego liście są sercowate, szorstkie od spodniej strony, mocno ząbkowate na krawędziach.

Czas kwitnięcia chmielu przypada na okres od mają do lipca każdego roku.

Kwiaty chmielu mają kolor żółty, kształtem przypominając szyszki. Gdy kwitną przybierają kolor jasnozielony do jasnożółtego. Celem upraw są wyłącznie rośliny żeńskie, które uprawiane są ze względu na swoje szyszkowate kwiatostany.

Czytaj dalej…

Lipa drobnolistna

Autor: Nata  /  Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne

Lipa drobnolistna to drzewo o wysokości do 30 metrów. Posiada ono szerokie i sercowate liście o ciemnozielonej barwie z wierzchu oraz jaśniejszych od spodu. Listki są pokryte drobniutkim aksamitnym meszkiem.

Lipa ma żółte kwiaty o bardzo charakterystycznym i przyjemnym dla ludzkiego nosa zapachu.

Owoc lipy to kulisty orzeszek z jednym ziarnem w środku. Lipę możemy spotkać niemal w całej Europie. Bardzo często występuje przy drogach oraz w parkach. Lipa lubi też nizinne okolic rzek. Gdy lipa kwitnie zbiera się jej kwiatostany i suszy.

Czytaj dalej…

zioła i rośliny kosmetyczne | herbaria.info.pl | mój herbariusz