Olejek różany – właściwości
Autor: Nata / Wpis w kategorii: Kosmetyki naturalne
Olejek różany to bardzo cenny składnik od lat wykorzystywany w kosmetyce. Olejek różany rozumujemy poprzez destylację kwiatów róży. Najczęściej jest to kwiat róży damasceńskiej, którą uznaje się za królową kwiatów. Najpiękniejsze róże damasceńskie uprawiane są w Bułgarii ze względu na idealne pod uprawę tego kwiatu warunki klimatyczne.
Olejek różany, o czym niewielu wie, zawiera duże stężenie kwasów tłuszczowych NNKT. Głównie jest to kwas linolowy i linolenowy. Kwasy te odpowiadają za wszelakie procesy naprawcze w skórze człowieka.
Dobrej jakości olejek różany potrafi zredukować rozstępy i różne blizny na ciele. Olej różany polecany jest także skórze ze zmarszczkami. Aplikowany na noc rozjaśnia cerę i ujędrnia twarz. Olejek różany zawiera pochodną witaminy A, która zdecydowanie opóźnia efekty starzenia się skóry. Olejek z róży, jako że zawiera tretinoinę zwiększa też poziom kolagenu oraz elastyny w tkance podskórnej.


Drugą grupę substancji czynnych w roślinach, których używa się między innymi w przemyśle kosmetycznym stanowią produkty zwane wtórnymi przemiany materii.
By odpowiedzieć na pytanie dlaczego rośliny wywierają korzystny wpływ na nasz wygląd należy wniknąć w tajniki wiedzy z gatunku chemii organicznej. Będzie to tylko liźnięcie tej wiedzy, gdyż procesy biochemiczne, które zachodzą w roślinach to proces dość skomplikowany dla przeciętnego pana czy pani X. Jak wiemy wszelakie czynne substancje roślinne skoncentrowane są zwyczajowo w określonych częściach danej rośliny. Ilość tych substancji jest zmienna, co zależy od wielu warunków. Substancje czynne roslin można podzielić na dwie grupy. Pierwsza to substancje, które są niezbędne każdej roślinie, bo stanowią jej podstawowy budulec i źródło energii. Nazwano je produktami pierwotnej przemiany materii.
Aby rośliny uprawiane w celu stosowania ich w kosmetyce były skuteczne należy znać ich biologię i wymogi środowiskowe. Tylko roślina zdrowa , bez chorób grzybiczych i wirusowych, nie skażona chemicznie zagwarantować może efektywność i właściwe działanie na organizm ludzki. Tylko taka roślina powinna być wykorzystywana w kosmetyce, i w ziołolecznictwie. Nieważne wówczas, gdzie taka roślina wzrasta – czy jest dzika, czy też pochodzi z upraw. Trzeba również mieć świadomość, która część rośliny jest potrzebnym surowcem lekarskim, czyli jest przed przedmiotem zbioru.