Babka lancetowata
Autorem wpisu jest: Nata / Wpis w kategorii: Popularne rośliny kosmetyczne
Babka lancetowata jest rośliną wieloletnią o dość krótkim kłączu. Z niego wyrastają owłosione i długie liście o lancetowatym kształcie. Z rozety liściowej wyrastają na długiej gałązce kwiaty o zielono-białej barwie, zakończone kłoskiem w kształcie cylindra.
Okres kwitnienia babki lancetowatej przypada od maja do września.
Owoc babki to torebka w kształcie jaja o dość sporych nasionach. Babka lancetowata rośnie głównie w Europie, ale można jej uświadczyć również w Azji, czy Ameryce. Babka lancetowata lubi lasy liściaste, rowy, łąki i pola. Można ją spotkać też w ogrodach i polach, jako popularny chwat. Tam występuje najczęściej.
Babka lancetowata zawiera cenne śluzy oraz garbniki.
Substancje te mają korzystne działanie wykrztuśne i ściągające. Babka lancetowata ceniona jest w kosmetyce. Wykorzystuje się jej działanie ściągające dzięki czemu cera trądzikowa i cera tłusta zostaje ukojona przez doskonałej jakości kosmetyki naturalne na bazie wyciągu z babki lancetowatej.
Maseczki kosmetyczne z dodatkiem babki mają równie dobroczynny wpływ na cerę problematyczną. Kremy do cery tłustej, toniki to kolejne kosmetyki opierające się na wyciągu z babki lancetowatej.
Liście babki stosowane są w medycynie. Syropy przeciwkaszlowe, krople i zioła na gardło to sztandarowe produkty, gdzie wykorzystuje się wyciąg z babki. Babkę można także stosować zewnętrznie w postaci okładów na trudno gojące się miejsca, obrzęki i opuchliznę.
Tagi dla tego wpisu: babka lancetowata, cera trądzikowa, cera tłusta, Kosmetyki naturalne, maseczki kosmetyczne